Proef aan het vak handhaving!

30-06-2019

Proef aan het vak handhaving!

Tijd voor een nieuwe uitdaging? Proef aan het vak handhaving!

Martin Geerdsema is handhaver bij Waterschap Noorderzijlvest. De Introductiecursus Handhaving, georganiseerd door CIV Water, heeft hem de ogen geopend voor het vak handhaving.

Je was onderhoudsmedewerker bij Waterschap Noorderzijlvest. Waarom heb je besloten de Introductiecursus Handhaving te volgen?

“Ik was in eerste instantie niet van plan om handhaver te worden, ik was op zoek naar manieren om mezelf verder te ontwikkelen en om nieuwe uitdagingen te zoeken. Ik wilde eigenlijk richting opzichter / uitvoerder. Maar er waren meerdere opties, waaronder ook de Introductiecursus Handhaving. Ik was wel heel nieuwsgierig naar het vak handhaver. Ik was benieuwd naar wat het vak inhield, het wekte mijn interesse.”

Hoe heb je de cursus ervaren?

“Het ging goed. Ik kreeg door de cursus een heel ander beeld van handhaving dan dat ik eerst had. Het vak handhaving wordt vaak als negatief beoordeeld vanaf de buitenkant, maar het is veel meer dan alleen slecht nieuws brengen. Je brengt ook informatie en je wordt ook vaak positief ontvangen. Ik wilde na de cursus graag mee lopen met een handhaver, maar dat lukte toen helaas niet.”

En toen werd je aangenomen bij Waterschap Hunze en Aa’s in Veendam.

“Ja! Ik deed een open sollicitatie bij Waterschap Hunze & Aa’s. Ze zochten een handhaver voor een jaar. In overleg met Noorderzijlvest en Hunze & Aa’s ben ik een jaar gedetacheerd. Er was een achterstand met de agrarische bedrijfscontroles en dat was voor mij ”de” manier om praktijkervaring op te doen.”

“Geen dag is hetzelfde, je zit ongeveer 40% op kantoor en 60% van de tijd ben je buiten bezig met controles en afhandelen van meldingen en klachten.”

Heb je in je baan nog wat aan de cursus gehad?

“Zeker. De cursus behandelt wel grote lijnen, ideaal om kennis te maken met het vak. Ik denk wel heel snel ‘Hé, dat hebben we in de cursus behandeld!’. De cursus geeft je inzicht in het vak handhaving en met welke dingen je allemaal te maken kan krijgen. Ik zou de cursus dan ook aanraden voor diegenen die wat meer van het vak willen weten.”

Je bent nu werkzaam als handhaver, hoe ga je het nu verder aanpakken?

“Een paar maanden geleden kwam er een vacature als handhaver bij Waterschap Noorderzijlvest in Groningen. Ik solliciteerde en kreeg de baan. Ik ben daar ook onderdeel van het piketdienst en handel verschillende klachten en calamiteiten af. Deze baan is een stuk breder dan mijn functie bij Waterschap Hunze & Aa’s. In september begin ik met de HAMIL opleiding. Dat is een opleiding gericht op wet- en regelgeving op gebied van milieu en waterkwaliteit. Het is een hele brede opleiding voor handhavers.”

“Alles is nu nieuw en interessant, ik ben van mening dat je voor jezelf uitdaging in het werk moet houden zo blijf je scherp!”