Makathon over klimaatadaptatie

18-11-2021

Makathon over klimaatadaptie

Wat doe je met een net ontdekte watergang in een woonwijk?

Dinsdag 16 november was het zover! Kleintje makathon ging van start. Studenten van MBO Life Sciences gingen, samen met docenten en Wetterskip Fryslân naar het Biosintrum in Oosterwolde om daar te werken aan een klimaatvraagstuk. Een vraagstuk zoals ‘Hoe kan het water uit een net ontdekte watergang in Drachten verwerkt worden zonder dat het via het riool afgevoerd moet worden?’ stond centraal. De makathon werd samen met Wetterskip Fryslân georganiseerd.

Na een rondleiding in Drachten gingen de studenten in het Biosintrum aan de slag. Ze bogen zich over de casus en kregen achtergrondtheorie aangeboden. Naast het werken aan een echte opdracht voor Wetterskip Fryslân leerden de studenten ook hoe je een idee en een prototype kort en bondig kan pitchen aan de opdrachtgever. MBO Life Sciences gaat komende weken verder met het klimaatvraagstuk binnen hun projectbureau.

 

Makathon

Een makathon is een grote ‘brainstorm’ over een aantal centrale vragen met vertegenwoordigers vanuit werkveld en onderwijs. Wetterskip Fryslân staat voor veel uitdagingen op het gebied van klimaatverandering. Met deze makathon wil het Wetterskip inzicht geven in de taakuitoefening van het waterschap en op zoek gaan naar nieuwe ideeën om deze taken nog beter uit te voeren. Door deze uitdagingen samen met mbo-studenten aan te pakken ontstaan verrassende en innovatieve ideeën waar het Wetterskip verder aan kan werken.

In het voorjaar 2022 krijgt de makathon een vervolg.