Makathon Food Innovation bij Henri Willig

02-02-2023

Dinsdag 17 januari organiseerde CIV Water een makathon voor de derde wereld van MBO Life Sciences: Food Innovation. Dagvoorzitterschap lag in handen van Innofest.

Studenten Food Innovation zijn gewend te werken aan praktijkvraagstukken van een bedrijf. Dat was direct duidelijk; ze gingen vol aan de slag met papier en stiften. Met verrassende resultaten voor de opdrachtgever Kaasmakerij Henri Willig te Heerenveen! De vraagstellingen waren: ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat pasteuriseren minder energie kost?’, ‘Kan het op een andere manier waardoor stoom niet meer noodzakelijk is?’ en ‘Kunnen we reinigen op lagere temperaturen dan 80 graden Celsius met hetzelfde reinigingseffect en handhaving van voedselveiligheidsniveaus?’.

Elke vraag werd door twee groepjes studenten beantwoord. De oplossingen van de studenten waren niet nieuw, maar hebben de opdrachtgever zeker aan het denken gezet. ‘Waarom hebben we daar eigenlijk geen verder onderzoek naar gedaan?’ en ‘Waarom wordt deze oplossing nog niet in de branche toegepast?’. Henri Willig gaat met alle ideeën rekenen en met één idee in het bijzonder. Onder het toeziend oog van René van der Velde van Kwaliteit en plantmanager Eric Jan Diederix werden de ideeën beoordeeld. Het was weer een inspirerende dag!