Drones, een vliegende start

11-07-2022

Drones zijn enorm populair geworden bij consumenten de afgelopen jaren, maar bestaan al veel langer. De allereerste quadcopter drone is gemaakt in 1907 door de twee broers en uitvinders, Jacques en Louis Bréguet. Deze leek uiteraard nog niet op de huidige quadcopter. Dit toestel vloog maar één meter hoog en je kon hem ook nog niet besturen. In honderd jaar tijd is de drone behoorlijk doorontwikkeld.

In het werkveld van groen en milieu ontwikkelen de drones en de toepassingen zich razendsnel. Vanuit de arbeidsmarkt is er overduidelijk vraag naar mensen die professioneel een drone kunnen hanteren voor specifieke doeleinden. Redenen genoeg om samen met Wetterskip Fryslân een lessenserie te ontwikkelen waarbij mbo-studenten van MBO Life Sciences worden voorbereid op het leren omgaan met drones en de toepassingsmogelijkheden. Ook het verwerken van de gegevens in een geografisch informatiesysteem (GIS) komt aan bod.

De opleidingen Groen van Aeres en Water, Aarde & Klimaat van MBO Life Sciences trekken hier deels samen in op. In het nieuwe schooljaar willen de opleidingen bij het Biosintrum in Oosterwolde een gezamenlijke praktijkdag organiseren om te leren hoe je met een drone kan vliegen. Om voor professionele doeleinden met een drone te mogen vliegen, is het nodig een certificaat te behalen. Bedoeling is dat we met deze cursus de studenten hier een basis voor aanbieden, zodat ze, als vervolg op de cursus, zelf een officieel certificaat kunnen behalen.

Zo kunnen ze met een vliegende start de arbeidsmarkt op na hun afstuderen!