Cursus Waterkwantiteit en de Kroontjesknotszwam?

05-10-2021

Cursus Waterkwantiteit en de Kroontjesknotszwam?

Door docent Alie de Boer

Na de zomervakantie zijn we gestart met het vervolg van de cursus Waterkwantiteit met de modules Bodem (Leo Bentvelzen) en Toezicht en Handhaving (Henk Adema). Omdat we graag weer fysiek les wilden, zijn we uitgeweken naar de werkschuur in Wouterswoude. Het is fijn om elkaar te ontmoeten en zo de lessen te volgen.

CIV Water

Voor de module Bodem zijn we voor het praktijkdeel naar het Leeuwarder bos geweest voor een aantal boringen. Leo nam de groep mee in de ontwikkelingen opbouw van bodems. Is er een bruine kleur aanwezig, dan wijst dat op ijzer in de bodem die in aanraking is geweest met lucht in de grond. Voeg je een beetje zoutzuur toe aan de bodem en het begint te bruisen, dan is er kalk aanwezig in de bodem. Naast dat we veel klei tegenkwamen bij de boringen liepen we tegen een bijzondere paddenstoel aan. Na gebruik van de app Obsidentify kwamen we achter de naam van deze zwam.

CIV Water

Hij behoort tot de knots en koraalzwammen en heet de kroontjesknotszwam. Knotszwammen zijn slanke en onvertakte paddenstoelen, zoals de naam al zegt min of meer knotsvormig. De naam heeft het te danken aan de uiteinden. Hier zijn, als je goed kijkt, kroontjes zichtbaar.