Analist van de Toekomst zet de wereld op zijn kop!

03-06-2021

Analist van de Toekomst zet de wereld op zijn kop!

Door: Mark Hoekstra, MBO Life Sciences docent

Wie had gedacht dat het leidingwater schoner is dan water uit flessen? Dat anno 2021 online les krijgen in een kroeg mogelijk is. En dat de aanwezige docent wordt onderwezen door de deelnemers in plaats van andersom. De cursus Analist van de Toekomst zet de wereld op zijn kop! En dan heb ik het in het laatste geval dus wel over mijzelf als begeleidend docent van MBO Life Sciences en niet over de expertise die de verschillende gastdocenten met zich meebrengen bij het verzorgen van de lessen voor Analist van de Toekomst. Want de gastdocenten brengen een enorme berg kennis en ervaring met zich mee en weten op bijna alle vragen wel een antwoord. Zo is al wel gebleken!

Van start

In mei zijn we weer van start gegaan met twee enthousiaste groepen van in totaal 33 deelnemers voor de cursus van Analist van de Toekomst. Het is alweer de derde keer dat de cursus wordt gegeven met voor het eerst studenten van MBO Life Sciences. Wederom een mijlpaal voor het project waarbij de doelstelling ligt om vooruit te kijken op de toekomst van het drinkwaterbedrijf. Welke ontwikkelingen zijn er? En welke bedreigingen komen er op ons af? Wat vraagt dit van het waterbedrijf om drinkwater goedkoop en van goede kwaliteit te blijven leveren? Bij die toekomst zijn de huidige werknemers van WLN, Vitens en studenten betrokken.

De eerste les

Het was bijna met ongeloof te horen hoe gastdocent Joost Kappelhof in de eerste les vertelde dat een kuub drinkwater maar €1,33 kost, terwijl hij daarna met interactieve opdrachten uitlegde hoeveel werk het is om een waterput te slaan. En dan hebben ze ook nog allemaal onderhoud nodig! De hele onderneming van het winnen van drinkwater is gigantisch (ca. 400 miljoen m3/jaar). Joost kon, met veel gedetailleerde kennis van bodem, watertechniek en het waterbedrijf, helder uiteenzetten hoe dat allemaal wordt gedaan. Uiteraard online, waardoor ook het volgen van de les in een drooggelegde studentenkroeg mogelijk was. De Wifi was daar simpelweg gewoon beter.

Vooruit kijken

De les leverde bij de cursisten al gelijk hele mooie ideeën op over hoe de toekomst er binnen het waterbedrijf uit kan komen te zien. Ideeën die na een eerste les misschien nog even moeten rijpen, maar al wel vooruit kijken op de toekomst. En dat is het hele idee van deze cursus; het waterbedrijf en alle betrokkenen voorbereiden op een toekomst waarbij drinkwater schoner blijft dan die uit flessen en tegen een betaalbare prijs. En die toekomst, zo is mij nu al wel duidelijk, begint bij de deelnemers van Analist van de Toekomst!

Met enthousiaste groet,

Drs. Mark Hoekstra
Docent MBO Life Sciences